Domowy chleb
Chleb znika zanim ostygnie :)
Składniki na 1 bochenek:
- 500 g mąki ( orkiszowej jasnej, pszennej typ 00, chlebowej typ 750)
- 1 łyżeczka miodu
- 1 spora łyżeczka soli
- 20 g świeżych drożdży lub 1 łyżeczka drożdży suchych instant
- 400 ml letniej wody
Wykonanie:
Do dużej miski przesiać mąkę, dodać sól. W osobnym naczyniu wymieszać wodę z drożdżami i miodem, wlewać powoli do miski z mąką, zgrubnie wymieszać. Ciasto nie musi być dokładnie połączone. Miskę przykryć folią kuchenną i odstawić na noc. Ciasto wyrośnie w temperaturze pokojowej. Na drugi dzień wyjąć ciasto na oprószoną mąką ściereczkę, oprószyć również ciasto i przykryć drugą ściereczką. Po 1-2 godzinach ciasto powinno podwoić swoją objętość. Piekarnik nagrzać do 230 stopni. Do piekarnika włożyć naczynie żaroodporne z pokrywką o średnicy około 25cm( szklane, żeliwne lub inne odporne na wysoką temperaturę). Po 15 minutach wyjąć naczynie z piekarnika ( uwaga bo gorące), przełożyć ciasto ze ściereczki do naczynia, przykryć pokrywką i włożyć do piekarnika na 30 min. Po 30 minutach zdjąć pokrywkę i piec jeszcze przez 20 min. Gotowe :)
Porady:
Wieczorem wyrabiamy ciasto w 10 min i na rano mamy pyszny, ciepły, domowy chlebek, bez chemicznych dodatków.
Smacznego życzy Park Family Fun :)