Zapiekane Awokado
Sposób na awokado :)
Składniki:
- 2 dojrzałe awokado,
- 4 mniejsze jajka,
- 2 plasterki boczku wędzonego,
- 2 łyżki suszonych pomidorów w oleju,
- 1/2 pęczka szczypiorku,
- sól,
- pieprz
Wykonanie:
- Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestki.
- Miejsce po pestce powiększamy, wyciągając część miąższu łyżką.
- Połówki awokado układamy w naczyniu żaroodpornym.
- Na awokado układamy drobno krojone pomidory suszone
Do zagłębień wbijamy po jednym małym jajku. - Doprawiamy solą i pieprzem.
- Boczek kroimy drobno i smażymy aż tłuszcz się wytopi.
- Posypujemy nim awokado.
- Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na mniej więcej 10-15 minut, aż białko całkowicie się zetnie.
- Upieczone awokado wyjmujemy z piekarnika, dekorujemy posiekanym szczypiorkiem.
- Podajemy na ciepło np. z pieczywem i sałatką z mozzarelli, pomidorków koktajlowych, rukoli i bazylii.
Smacznego życzy Park Family Fun :)