Sernik fit
Dobry sernik nie jest zły :)
Składniki:
- 1 kg sera mielonego
- 200 g (1 szklanka) ksylitolu
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 5 jajek
- 125 ml śmietanki kremówki 30%
- 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub ziarenka wyłuskane z przekrojonej wzdłuż 1 laski wanilii, lub/i dodatkowo 1 łyżeczka pasty waniliowej lub torebka cukru waniliowego
- WIERZCH: 250 ml jogurtu greckiego lub śmietanki 12%; 3 łyżki ksylitolu lub cukru
Wykonanie:
- Dno tortownicy z odpinaną obręczą o średnicy około 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Boki tortownicy posmarować masłem.
- Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Do misy miksera włożyć ser, ksylitol i mąkę. Miksować na średnich obrotach, aż masa będzie gładka i jednolita przez około 2 minuty.
- Dodawać po jednym jajku, miksując na średnich obrotach.
- Dodać śmietankę, wanilię i znów zmiksować na średnich obrotach do połączenia się składników (około pół minuty).
- Masę wylać do przygotowanej formy, wstawić do środkowej części piekarnika i piec przez 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec przez kolejne 1 i 1/2 godziny, do czasu aż masa serowa się zetnie (środek może pozostać nieco luźniejszy).
- Sernik wyjąć z piekarnika i rozprowadzić na nim jogurt wymieszany z ksylitolem. Wstawić z powrotem do piekarnika na kolejne 15 minut.
- Gotowy sernik wyjąć z piekarnika i ostudzić. Gdy będzie całkowicie wystudzony, zdjąć obręcz i wstawić do lodówki na całą noc (lub min 2 h), bez przykrycia.
- Przed podaniem udekorować malinami lub podawać z sosem. Zamiast sosu można też zrobić polewę na serniku, w tym wypadku należy użyć dżemu malinowego (należy go zagotować i polać po serniku). Gdy polewa zesztywnieje udekorować owocami.
Smacznego życzy Park Family Fun :)