Kochani pewnie często się zdarza, że brakuje Wam pomysłu na zdrowy, szybki i lubiany przez całą rodzinę, szczególnie przez najmłodszych jej członków, posiłek. Przychodzimy z pomocą… Raz w tygodniu będziemy Was inspirować nowym, sprawdzonym i dziecinnie prostym przepisem. Może uda się włączyć do gotowania Wasze pociechy. Dla chętnych przepis będzie gotowy do wydruku. Jeżeli macie swoje sprawdzone pomysły na przyrządzenie czegoś pysznego, którymi chcielibyście się podzielić, prześlijcie je, najlepiej ze zdjęciem, umieścimy je na naszej stronie. Życzymy przyjemnego gotowania.

Zdjęcia zamieszczone w przepisach, o ile nie zostały opisane danymi autora, pochodzą ze zbiorów stockowych i są obrazami poglądowymi.

Sernik fit

Dobry sernik nie jest zły :)

Składniki:

  • 1 kg sera mielonego
  • 200 g (1 szklanka) ksylitolu
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 jajek
  • 125 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub ziarenka wyłuskane z przekrojonej wzdłuż 1 laski wanilii, lub/i dodatkowo 1 łyżeczka pasty waniliowej lub torebka cukru waniliowego
  • WIERZCH: 250 ml jogurtu greckiego lub śmietanki 12%; 3 łyżki ksylitolu lub cukru

Wykonanie: 

  • Dno tortownicy z odpinaną obręczą o średnicy około 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Boki tortownicy posmarować masłem.
  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Do misy miksera włożyć ser, ksylitol i mąkę. Miksować na średnich obrotach, aż masa będzie gładka i jednolita przez około 2 minuty.
  • Dodawać po jednym jajku, miksując na średnich obrotach.
  • Dodać śmietankę, wanilię i znów zmiksować na średnich obrotach do połączenia się składników (około pół minuty).
  • Masę wylać do przygotowanej formy, wstawić do środkowej części piekarnika i piec przez 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec przez kolejne 1 i 1/2 godziny, do czasu aż masa serowa się zetnie (środek może pozostać nieco luźniejszy).
  • Sernik wyjąć z piekarnika i rozprowadzić na nim jogurt wymieszany z ksylitolem. Wstawić z powrotem do piekarnika na kolejne 15 minut.
  • Gotowy sernik wyjąć z piekarnika i ostudzić. Gdy będzie całkowicie wystudzony, zdjąć obręcz i wstawić do lodówki na całą noc (lub min 2 h), bez przykrycia.
  • Przed podaniem udekorować malinami lub podawać z sosem. Zamiast sosu można też zrobić polewę na serniku, w tym wypadku należy użyć dżemu malinowego (należy go zagotować i polać po serniku). Gdy polewa zesztywnieje udekorować owocami.

Smacznego życzy Park Family Fun :)

Masz pytania?

Jeżeli jesteś zainteresowany naszą ofertą, lub masz dodatkowe pytania, skontaktuj się z nami:

 

ul. Zaborska 33
32-600 Oświęcim

tel.: 503 31 31 93
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Godziny otwarcia:
Poniedziałek-Piątek 15-20
Sobota-Niedziela 10-20

W OKRESIE WAKACYJNYM
I FERII ZIMOWYCH

Poniedziałek-Piątek 12-20
Sobota-Niedziela 10-20

Konto bankowe: ABS Bank Spółdzielczy Andrychów 60 8110 1023 2003 0304 0657 0004