Pasztet z ciecierzycy
Ciecierzyca zawsze dobra :)
Składniki:
- 500 g czyli 2 puszki gotowanej ciecierzycy,
- 1 cebula,
- 1 łyżka oleju roślinnego,
- 300 g pietruszki korzenia,
- 2 ząbki czosnku,
- 1/2 szklanki bulionu,
- 1/2 szklanki tahini,
- sól,
- zmielony pieprz lub z zalewy czerwony,
- 2 łyżki mielonego kminu rzymskiego (kuminu),
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki lub pasty paprykowej,
- 3 jajka.
Wykonanie:
- Gotową ciecierzycę ze słoika lub puszki odcedzić.
- Na patelnię wlać łyżkę oleju lub oliwy i zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę.
- Dodać obraną i startą na tarce pietruszkę, doprawić solą oraz pieprzem i często mieszając smażyć przez ok. 5 minut.
- Dodać starty czosnek i smażyć jeszcze przez 1 - 2 minuty.
- Wlać bulion, wymieszać, przykryć i gotować aż warzywa będą miękkie.
- Umieścić w melakserze lub blenderze ciecierzycę, warzywa z patelni, tahini, przyprawy oraz jajka.
- Wszystko dokładnie zmielić - posiekać, doprawić solą i pieprzem.
- Przełożyć do formy keksowej wyścielonej papierem do pieczenia.
- Piec bez przykrycia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 1 godzinę.
- Wystudzić przy otwartych drzwiach piekarnika.
- Przed wyjęciem z formy pasztet musi być zupełnie wystudzone.
Smacznego życzy Park Family Fun :)