Czosnkowy kurczak
Coś na ząb z Azji :)
Jako wielbiciel kuchni azjatyckiej, chciałem się nią delektować troszkę częściej, niż sporadycznie odwiedzając napotkane restauracje orientalne. Sprowadziłem ją do domu i dzielę się nią z Wami, mam nadzieję, nie jeden raz...
Składniki na porcje dla 2 osób:
- 400 g piersi z kurczaka (ja preferuję indyka),
- 4 sztuki posiekanej cebulki dymki,
- 1 łyżeczka świeżego, posiekanego imbiru (zdarza mi się używać sproszkowanego),
- 8 średniej wielkości rozgniecionych ząbków czosnku,
- 1 łyżeczka oleju sezamowego (jak go nie będzie, to jeszcze nie tragedia),
- 5 łyżek oleju do smażenia,
Marynata:
- 1 białko jajka,
- 1 łyżka mąki kukurydzianej,
- 1 łyżka octu ryżowego (jako zamiennik stosuję ocet jabłkowy),
Sos:
- 1 łyżeczka sosu chili lub więcej, w zależności jaką ostrość potraw preferujemy,
- 4 łyżeczki cukru trzcinowego (możemy podmienić ciemnym miodem),
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżeczki octu ryżowego (jak wyżej),
- 1/2 szklanki wody,
- 2 łyżki wina ryżowego (może być białe wino półwytrawne),
- 2 łyżki sosu sojowego
Dodatek:
- dwie porcje ugotowanego ryżu jaśminowego.
Wykonanie (ok. 45-60 minut):
- Kurczaka kroimy w niewielką, ok. 1,5 cm kostkę.
- W miseczce przygotowujemy marynatę: ubijamy pianę z białka, dodajemy pozostałe składniki, dodajemy pociętego kurczaka. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy, aby marynata pokryła wszystkie kawałeczki kurczaka i odstawiamy na około pół godziny.
- W międzyczasie przygotowujemy sos mieszając jego wszystkie składniki w odpowiednim naczyniu.
- Po półgodzinie rozgrzewamy woka, wlewamy do niego połowę oleju do smażenia i podsmażmy na nim naszego kurczaka, często przy tym mieszając, aż zmieni kolor. Usmażonego kurczaka wyciągamy na talerzyk.
- Na pozostałym oleju (dobrze jest wcześniej umyć woka :) podsmażamy przez 30 sekund cebulki, imbir i czosnek. Wlewamy sos i gotujemy aż zgęstnieje (konsystencją ma być zbliżony do płynnego miodu).
- Dodajemy kurczaka, mieszamy dokładnie i smażymy jeszcze około minuty. Ściągamy potrawę z ognia i dodajemy olej sezamowy. Danie gotowe.
- Podajemy z ryżem, kurczaka można posypać szczypiorkiem i posypać miazgą orzeszków arachidowych lub sezamem.
Smacznego życzy Park Family Fun :)