Kochani pewnie często się zdarza, że brakuje Wam pomysłu na zdrowy, szybki i lubiany przez całą rodzinę, szczególnie przez najmłodszych jej członków, posiłek. Przychodzimy z pomocą… Raz w tygodniu będziemy Was inspirować nowym, sprawdzonym i dziecinnie prostym przepisem. Może uda się włączyć do gotowania Wasze pociechy. Dla chętnych przepis będzie gotowy do wydruku. Jeżeli macie swoje sprawdzone pomysły na przyrządzenie czegoś pysznego, którymi chcielibyście się podzielić, prześlijcie je, najlepiej ze zdjęciem, umieścimy je na naszej stronie. Życzymy przyjemnego gotowania.

Zdjęcia zamieszczone w przepisach, o ile nie zostały opisane danymi autora, pochodzą ze zbiorów stockowych i są obrazami poglądowymi.

Czosnkowy kurczak

Coś na ząb z Azji :)

Jako wielbiciel kuchni azjatyckiej, chciałem się nią delektować troszkę częściej, niż sporadycznie odwiedzając napotkane restauracje orientalne. Sprowadziłem ją do domu i dzielę się nią z Wami, mam nadzieję, nie jeden raz...

Składniki na porcje dla 2 osób:

  • 400 g piersi z kurczaka (ja preferuję indyka),
  • 4 sztuki posiekanej cebulki dymki,
  • 1 łyżeczka świeżego, posiekanego imbiru (zdarza mi się używać sproszkowanego),
  • 8 średniej wielkości rozgniecionych ząbków czosnku,
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego (jak go nie będzie, to jeszcze nie tragedia),
  • 5 łyżek oleju do smażenia,

Marynata:

  • 1 białko jajka,
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej,
  • 1 łyżka octu ryżowego (jako zamiennik stosuję ocet jabłkowy),

Sos:

  • 1 łyżeczka sosu chili lub więcej, w zależności jaką ostrość potraw preferujemy,
  • 4 łyżeczki cukru trzcinowego (możemy podmienić ciemnym miodem),
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżeczki octu ryżowego (jak wyżej),
  • 1/2 szklanki wody,
  • 2 łyżki wina ryżowego (może być białe wino półwytrawne),
  • 2 łyżki sosu sojowego

Dodatek:

  • dwie porcje ugotowanego ryżu jaśminowego.

Wykonanie (ok. 45-60 minut): 

  • Kurczaka kroimy w niewielką, ok. 1,5 cm kostkę.
  • W miseczce przygotowujemy marynatę: ubijamy pianę z białka, dodajemy pozostałe składniki, dodajemy pociętego kurczaka. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy, aby marynata pokryła wszystkie kawałeczki kurczaka i odstawiamy na około pół godziny.
  • W międzyczasie przygotowujemy sos mieszając jego wszystkie składniki w odpowiednim naczyniu. 
  • Po półgodzinie rozgrzewamy woka, wlewamy do niego połowę oleju do smażenia i podsmażmy na nim naszego kurczaka, często przy tym mieszając, aż zmieni kolor. Usmażonego kurczaka wyciągamy na talerzyk.
  • Na pozostałym oleju (dobrze jest wcześniej umyć woka :) podsmażamy przez 30 sekund cebulki, imbir i czosnek. Wlewamy sos i gotujemy aż zgęstnieje (konsystencją ma być zbliżony do płynnego miodu).
  • Dodajemy kurczaka, mieszamy dokładnie i smażymy jeszcze około minuty. Ściągamy potrawę z ognia i dodajemy olej sezamowy. Danie gotowe.
  • Podajemy z ryżem, kurczaka można posypać szczypiorkiem i posypać miazgą orzeszków arachidowych lub sezamem.

Smacznego życzy Park Family Fun :)

Masz pytania?

Jeżeli jesteś zainteresowany naszą ofertą, lub masz dodatkowe pytania, skontaktuj się z nami:

 

ul. Zaborska 33
32-600 Oświęcim

tel.: 503 31 31 93
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Godziny otwarcia:
Poniedziałek-Piątek 15-20
Sobota-Niedziela 10-20

W OKRESIE WAKACYJNYM
I FERII ZIMOWYCH

Poniedziałek-Piątek 12-20
Sobota-Niedziela 10-20

Konto bankowe: ABS Bank Spółdzielczy Andrychów 60 8110 1023 2003 0304 0657 0004