Makaron z łososiem
Propozycja na szybki obiad :)
Kolejny fit przepis, uwielbiamy takie ekspresowe, zdrowe i do tego smaczne. Czego chcieć więcej…
Składniki:
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 g łososia wędzonego (na zimno, na gorąco lub świeżego upieczonego)
- ok. 15 szt. pomidorków koktajlowych
- 100 g świeżego szpinaku
- 200 g makaronu ryżowego
- pęczek natki pietruszki
- sól,
- pieprz
- 1 łyżka soku z cytryny
- parmezan
- opcjonalnie olej do smażenia
Wykonanie:
- Cebulę oraz czosnek obieramy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek drobno siekamy.
- Pomidorki koktajlowe kroimy na pół.
- Z łososia kroimy na mniejsze kawałki.
- Szpinak szatkujemy jeśli mamy większe listki, jeśli mamy szpinak baby szatkowanie można pominąć.
- Natkę pietruszki drobno siekamy.
- Makaron gotujemy w osolonym wrzątku, według informacji na opakowaniu. Odcedzamy zostawiając szklankę wody z gotowania.
- Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę oraz czosnek. Smażymy do zeszklenia.
- Dodajemy kawałki łososia oraz połówki pomidorków i smażymy przez około 3-4 min.
- Następnie dodajemy liście szpinaku i smażymy do momentu, aż stracą jędrność.
- Przyprawiamy solą oraz pieprzem i sokiem z cytryny.
- Na końcu dodajemy ugotowany makaron oraz wodę z makaronu i wszystko razem mieszamy.
- Posypujemy posiekaną natką pietruszki oraz parmezanem, jeśli używamy.
Smacznego życzy Park Family Fun :)