Muffinki jajeczne
W sam raz na Walentynki :)
Czas przygotowania: 10 minut. Danie bez glutenu. Jeśli nie jadasz mięsa pomiń szynkę.
Składniki:
- 6 jajek
- 8 plasterków szynki
- 1 czerwona papryka
- 1/2 czerwonej cebuli
- 12 pomidorków koktajlowych
- odrobina parmezanu lub mozzarelli do posypania (niekoniecznie)
- cebulka dymka lub kiełki do dekoracji.
Możesz użyć innych warzyw, zamiast papryki sprawdzą się też pieczarki lub cukinia, szynkę można pominąć.
Wykonanie:
- Cebulę i paprykę pokrój w drobną kostkę, przysmaż na niewielkiej ilości oliwy.
- Jajka wymieszaj rózgą, dodaj sól, pieprz oraz przysmażone warzywa.
- Szynkę pokrój w kostkę i dodaj do masy jajecznej.
- Na dnie foremek na muffinki ułóż połówki pomidorków koktajlowych.
- Foremki wypełnij masą jajeczną, posyp serem piecz około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
- Podawaj posypane cebulką dymką lub kiełkami.
- Do tego ulubiony mix sałat i ewentualnie grzanki bez tłuszczu z ulubionego pieczywa jeśli nie zależy Ci na daniu bez glutenu.
Smacznego życzy Park Family Fun :)