Ciasto marchewkowe
Marchewka inaczej :)
Składniki:
- 2 jajka
- 200 g cukru pudru
- 150 ml oleju
- 200 g drobno startej marchewki
- 50 g posiekanych orzechów włoskich
- 1 jabłko starte
- 50 g wiórków kokosowych
- 200 g mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody i cynamonu
- szczypta soli
- 125 g serka Almette lub podobnego
- 50 g miękkiego masła
- 100 g cukru pudru
Wykonanie:
- Jajka w temperaturze pokojowej ubić z cukrem pudrem do podwojenia objętości aż masa będzie gładka i puszysta. Wciąż ubijając na wysokich obrotach, dolewać cieniutkim strumieniem olej.
- Dodać marchewkę, orzechy, wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać.
- Piekarnik nagrzać do 150 stopni C.
- Do osobnej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól, wymieszać.
- Przesypać do miski z marchewką i delikatnie połączyć wszystkie składniki.
- Ciasto wyłożyć do formy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec przez 1 godzinę lub do suchego patyczka.
- Zrobić polewę. Ubić serek razem z miękkim masłem i cukrem pudrem. Włożyć na kilkanaście minut do lodówki.
- Dobrze wystudzone ciasto przekroić poziomo na 2 części. Spód posmarować 1/3 ilości polewy.
- Przykryć drugą częścią ciasta i rozsmarować resztę polewy.
Smacznego życzy Park Family Fun :)