Kochani pewnie często się zdarza, że brakuje Wam pomysłu na zdrowy, szybki i lubiany przez całą rodzinę, szczególnie przez najmłodszych jej członków, posiłek. Przychodzimy z pomocą… Raz w tygodniu będziemy Was inspirować nowym, sprawdzonym i dziecinnie prostym przepisem. Może uda się włączyć do gotowania Wasze pociechy. Dla chętnych przepis będzie gotowy do wydruku. Jeżeli macie swoje sprawdzone pomysły na przyrządzenie czegoś pysznego, którymi chcielibyście się podzielić, prześlijcie je, najlepiej ze zdjęciem, umieścimy je na naszej stronie. Życzymy przyjemnego gotowania.

Zdjęcia zamieszczone w przepisach, o ile nie zostały opisane danymi autora, pochodzą ze zbiorów stockowych i są obrazami poglądowymi.

Drożdżówki z serem

Wspaniałe na drugie śniadanie :)

Składniki na około 30 sztuk.

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 200 ml mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • 120 g cukru
  • 70 g roztopionego masła

Nadzienie:

  • 400 g twarogu
  • 1 jajko
  • kilka kropli olejku waniliowego
  • 80 g cukru pudru
  • 40 g miękkiego masła

Lukier:

  • 2 łyżki wody
  • ½ szklanki cukru pudru

Dodatkowo:

  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżka cukru
  • jajko

Wykonanie: 

  • Mąkę wsypać do dużej miski ( lub miski robota kuchennego ).
  • Mleko podgrzać, lekko, ma być letnie nie gorące.
  • Do wysokiego naczynia wsypać pokruszone drożdże, łyżkę cukru, łyżkę mąki, dokładnie wymieszać, dodać letnie mleko. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
  • Po tym czasie do mąki dodawać stopniowo rozczyn z drożdży oraz cukier, wyrabiać, dodać jajka, znów wyrabiać i na koniec roztopione masło.
  • Zagnieść gładkie ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
  • Twaróg włożyć do miski, dodać jajko, olejek waniliowy, cukier puder oraz miękkie masło. Miksować przez ok. 1 minutę.
  • Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę lub blat kuchenny oprószony mąką, podzielić na 4 części i z każdej uformować kulkę.
  • Następnie kolejno rozwałkowywać je na prostokąty. Na każdym prostokącie rozsmarować ¼ nadzienia.
  • Złożyć ciasto na pół wzdłuż dłuższego boku, nakryć drugą połową ciasta. Taki rulon pokroić na 6 kawałków, zakręcić, odłożyć na 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia.
  • Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem, wymieszanym z łyżką cynamonu i łyżką cukru.
  • Odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
  • Pierwszą blachę drożdżówek wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piec przez ok. 20 minut. Później kolejną.
  • Po upieczeniu i przestudzeniu udekorować lukrem.

 

 

Smacznego życzy Park Family Fun :)

Masz pytania?

Jeżeli jesteś zainteresowany naszą ofertą, lub masz dodatkowe pytania, skontaktuj się z nami:

 

ul. Zaborska 33
32-600 Oświęcim

tel.: 503 31 31 93
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Godziny otwarcia:
Poniedziałek-Piątek 15-20
Sobota-Niedziela 10-20

W OKRESIE WAKACYJNYM
I FERII ZIMOWYCH

Poniedziałek-Piątek 12-20
Sobota-Niedziela 10-20

Konto bankowe: ABS Bank Spółdzielczy Andrychów 60 8110 1023 2003 0304 0657 0004