Drożdżówki z serem
Wspaniałe na drugie śniadanie :)
Składniki na około 30 sztuk.
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 200 ml mleka
- 50 g świeżych drożdży
- 2 jajka
- 120 g cukru
- 70 g roztopionego masła
Nadzienie:
- 400 g twarogu
- 1 jajko
- kilka kropli olejku waniliowego
- 80 g cukru pudru
- 40 g miękkiego masła
Lukier:
- 2 łyżki wody
- ½ szklanki cukru pudru
Dodatkowo:
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżka cukru
- jajko
Wykonanie:
- Mąkę wsypać do dużej miski ( lub miski robota kuchennego ).
- Mleko podgrzać, lekko, ma być letnie nie gorące.
- Do wysokiego naczynia wsypać pokruszone drożdże, łyżkę cukru, łyżkę mąki, dokładnie wymieszać, dodać letnie mleko. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
- Po tym czasie do mąki dodawać stopniowo rozczyn z drożdży oraz cukier, wyrabiać, dodać jajka, znów wyrabiać i na koniec roztopione masło.
- Zagnieść gładkie ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
- Twaróg włożyć do miski, dodać jajko, olejek waniliowy, cukier puder oraz miękkie masło. Miksować przez ok. 1 minutę.
- Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę lub blat kuchenny oprószony mąką, podzielić na 4 części i z każdej uformować kulkę.
- Następnie kolejno rozwałkowywać je na prostokąty. Na każdym prostokącie rozsmarować ¼ nadzienia.
- Złożyć ciasto na pół wzdłuż dłuższego boku, nakryć drugą połową ciasta. Taki rulon pokroić na 6 kawałków, zakręcić, odłożyć na 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia.
- Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem, wymieszanym z łyżką cynamonu i łyżką cukru.
- Odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
- Pierwszą blachę drożdżówek wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piec przez ok. 20 minut. Później kolejną.
- Po upieczeniu i przestudzeniu udekorować lukrem.
Smacznego życzy Park Family Fun :)