Pulpeciki z makaronem
Pomidorowo na maksa :)
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa drobiowego
- 1 bułka namoczona w mleku
- 1 jajko
- pół pęczka natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz, szczypta chili opcjonalnie
Sos pomidorowy:
- 1 łyżka oliwy
- 3 ząbki czosnku
- 2 szczypty chili opcjonalnie
- 2 x 400 g (2 puszki) krojonych pomidorów
- 400 ml bulionu
- 200 g makaronu kolanka lub świderki
- świeża bazylia
- tarty parmezan
Wykonanie:
Sos pomidorowy
- Do większego garnka wlać 1 łyżkę oliwy, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilkę podsmażyć.
- Dodać chili (jeśli używamy) oraz pomidory z puszek. Wymieszać i zagotować.
- Wlać gorący bulion, doprawić pieprzem i szczyptą soli.
- Przykryć garnek, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 20 minut.
Pulpeciki:
- Mięso przełożyć do większej miski.
- Dodać namoczoną w mleku i drobno posiekaną bułkę, natkę pietruszki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek oraz jajko.
- Doprawić solą, pieprzem oraz chili jeśli używamy, dokładnie wymieszać.
- Uformować około 20 niedużych pulpecików. Wrzucać po kolei do gotującego się sosu.
- Chwilę podgotować i dodać surowy makaron, przykryć pokrywką i gotować około 15 minut, do czasu kiedy makaron będzie al dente.
- Podawać z bazylią i tartym parmezanem.
Smacznego życzy Park Family Fun :)