Zapiekanka brokułowa
Zdrowo i kolorowo :)
Składniki:
- 2 ząbki czosnku
- 50 g masła
- 50 g mąki
- 500 ml mleka
- 500 g brokuła
- 100 g sera żółtego
- 1 średni kalafior (może być mrożony - 1 opakowanie)
- 2 kromki czerstwego dowolnego pieczywa
- 2 gałązki świeżego tymianku, lub 1 łyżeczka suszonego
- 25g płatków migdałowych do kruszonki plus odrobina do posypania wierzchu zapiekanki
- oliwa z oliwek lub masło klarowane
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
- Masło rozgrzewamy na patelni, dodajemy pokrojone ząbki czosnku i zasypujemy mąką, chwilę smażymy i dolewamy stopniowo mleko ciągle mieszając, doprawiamy solą i pieprzem,
- Dodajemy brokuła podzielonego na różyczki świeżego lub mrożonego.
- Gotujemy około 15 minut i całość blendujemy na sos.
- Do naczynia żaroodpornego wykładamy kalafior, świeży lub mrożony, zalewamy wszystko sosem brokułowym. Posypujemy tartym serem.
- Blendujemy czerstwe pieczywo z tymiankiem i odrobiną oliwy oraz płatkami migdałowymi i zasypujemy naszą zapiekankę. Na wierzch posypujemy resztą płatków migdałowych.
- Pieczemy około godziny w 175OC.
Smacznego życzy Park Family Fun :)