Ekspresowa szarlotka
Najszybsza i najprostsza szarlotka jaką kiedykolwiek robiłeś :)
Przygotowanie 5 minut, pieczenie 30 min.
Składniki:
- 3 jajka
- 100 g cukru
- 70 g roztopionego masła
- 180 ml mleka
- 300 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 jabłka
- 2 łyżki cukru
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
Wykonanie:
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
- Przygotuj okrągłą formę o średnicy około 28 cm. Wyłóż papierem lub wysmaruj masłem.
- Do większej miski wbij jajka, wsyp cukier, wlej masło, wymieszaj, dodaj mleko oraz mąkę z proszkiem. Wszystko jeszcze raz wymieszaj.
- Jabłka obierz, pokrój na drobną kosteczkę.
- Do formy wylej połowę ciasta, następnie jabłka, przykryj drugą połową ciasta i posyp cukrem z cynamonem.
- Piecz 30 min.
Porady: możesz użyć gotowego nadzienia do szarlotki ze słoika, jeden litrowy słoik. Najlepsza wersja szarlotki to ta na ciepło, podgrzej w mikrofalówce i podawaj z lodami waniliowymi.
Smacznego życzy Park Family Fun :)