Łosoś z makaronem
Ekspresowy pomysł na zdrowy obiad :)
Składniki na 4 porcje:
- 600g filetów z łososia
- ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- przyprawy: sól, pieprz cytrynowy, rozmaryn, tymianek
- 1 łyżka masła klarownego lub oliwy do smażenia
- sok z połówki cytryny
Do makaronu:
- 200 g makaronu ryżowego
- 1 kiść pomidorów koktailowych
- ćwierć papryki zielonej lub czerwonej
- ćwierć papryki żółtej
- garść świeżego szpinaku
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- przyprawy: sól, pieprz
- 1/2 pęczka pietruszki zielonej
- 1 łyżka masła klarowanego do smażenia
Wykonanie:
- Gotujesz makaron zgodnie z opisem na opakowaniu, lub zalewasz tylko wrzątkiem w zależności od rodzaju makaronu.
- W między czasie doprawiasz łososia przyprawami, czosnkiem i cytryną. Smażysz na maśle klarownym kilka minut z każdej strony na złoty kolor ( 5-8 minut w zależności od grubości fileta).
- Cebulę kroisz w kosteczkę, czosnek w plasterki, paprykę bez nasion na paseczki, pomidory na połówki, szpinak myjesz i suszysz na ściereczce. Na osobnej patelni rozgrzewasz masło, wrzucasz cebulę, następnie czosnek, pilnując żeby się nie przypalił. Dokładasz paprykę, potem pomidorki i po 3 minutach szpinak, ale tylko do zwiędnięcia liści. Doprawiasz solą i pieprzem.
- Makaron odcedzasz i wykładasz na patelnię z warzywami. Wszystko mieszasz i wykładasz na duży talerz, na to usmażonego łososia i posypujesz pietruszką. Obok połóż ćwiartki cytryny.
Danie odpowiednie dla osób na diecie bezglutenowej i paleo samuraj.
Smacznego życzy Park Family Fun :)